top of page
„Se observă contextul, se stabilesc valorile, se încorporează noul în spiritul arhitecturii contemporane”.

DESPRE ÎNCEPUTUL NOSTRU.

DE CE FOLKA?

Respectăm tradițiile

Când ne gândim la o așezare tradițională, vedem în fața noastră o imagine romantizată: căsuțe îngrijite se aliniază frumos pe o strada îngustă. În realitate, plimbându-ne prin așezările noastre, putem vedea case verzi, roșii și violete, turnulețe, vile cu mai multe etaje care domină împrejurimile lor, decorațiuni de fațadă din polistiren și multe alte minuni care nu se încadrează în imaginea de ansamblu a străzilor noastre, și să nu uităm nici de distrugerea sistematică a satelor de la sfârşitul secolului trecut.

 

 

Am creat Folka pentru a oferi alternative care să răspundă la așteptărilor tehnologice și de confort ale secolului 21, dar respectând atmosfera tradițională a așezărilor noastre. Proiectele noastre tip evită pastișele arhitecturale, dar pot fi numite tradiționale prin scara și caracteristicile stilistice generale, combinând în același timp organic valorile păstrate cu tendințele arhitecturii contemporane. Am respectat cu strictețe ghidurile de proiectare emise de Ordinul Arhitecților din România defalcate pe regiuni, și reglementările Uniunii Europene pentru eficiența energetică a clădirilor.

P3_Cam10_dekor.jpg

MISIUNEA NOASTRĂ

Creăm case durabile

Conceptul de proiecte tip este deja foarte răspândit în Europa de Vest, și câștigă teren și în România . Fără îndoială, oamenii au cumpărat până acum și vor continua să cumpere proiecte tip, economisind nu numai timp de proiectare, ci și bani. După o scurtă căutare pe internet, toată lumea poate găsi exemple de modele de casă, dar unde sunt locuințele care sunt contemporane, dar în același timp reprezintă valori locale,? Există inițiative bune, dar simțim o lipsă în direcția aceasta, o lipsă care dorim să umplem cu Folka.

ÎN SPATELE PROIECTELOR TIP

Cercetări și analize lungi l-au precedat pe Folka

Proiectele noastre tip se bazează pe multe observații și cercetări îndelungate. Am încercat să defalcăm elementele tradiționale, să vedem ce este atât de reprezentativ încât este aproape obligatoriu să păstrăm și ce poate primi o actualizare contemporană. Am observat cele mai comune forme și planimetrii, iar după o mulțime de idei, și variante au luat naștere proiectele care pot fi vizualizate pe site-ul nostru.

„Rețeta” la care am ajuns poate fi transformată în variante infinite. Dacă vă place

spiritul Folka dar nu ați găsit proiectul perfect pentru dumneavoastră, vă propunem să comandați un proiect personalizat.

Literatura pe care se bazează cercetarea:

József Huszka: A székely ház, editura Kedvenc, Odorheiu Secuiesc, 2016

Árpád Furu: Táji tagolódás Erdély népi építészetében, editura Exit, Cluj-Napoca, 2017

Ordinul Arhitecților din România, Miklós Köllő: Ghid de arhitectură pentru încadrare în specificul local din mediul rural Zona Secuime

pexels-antoni-shkraba-production-8837511_edited.jpg

DESPRE ECHIPA NOASTRĂ

Cine se află în spatele lui Folka?

Ideea Folka provine de la arhitectul Bokor Milán. Încă din tinerețe își dorea să fie arhitect, și ca absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, acest vis s-a îndeplinit. Continuă să valorifice experiența acumulate de-a lungul anilor în afacerea sa fondată împreună cu colegii săi. Bazată inițial pe sistemul design & build, compania a creat mai întâi arhitectură temporară și micro-arhitectură, apoi s-a mutat treptat la clădiri la scară mai mare, dar punctul de plecare pentru proiectele lor urmează întotdeauna aceleași principii: observați contextul, stabiliți valorile, încorporați noul în spiritul arhitecturii contemporane . Celălalt slogan a lor este una mai practică - măsurăm de două ori, tăiem o dată!

Milán este asistat de arhitecții Gedő Zsolt, Bölöni Botond și Ambrus Ákos, de inginerii Magyar Károly Márton și Bokor Ábel, siteul web și designul grafic este munca lui Bokor-Mitroi Sixtine, Vass Andrea a creat randările, iar de marketing se ocupă Karácsony László (Madic).

bottom of page