top of page
"Megfigyelni a kontextust, megállapítani az értékeket, beilleszteni az újat a kortárs építészet szellemében."

MEGALAPÍTÁSUNKRÓL. MIÉRT FOLKA?

Tiszteljük a hagyományainkat

Ha egy hagyományos településre gondolunk, szemünk előtt egy romantizált képet látunk: takaros kis házak állnak szépen sorban a keskeny utcán. A valóságban településeinket járva láthatunk zöld, piros és lila házat, tornyocskákat, környezetüket elnyomó és uraló többemeletes villákat, polisztirén homlokzatdíszeket és sok más csodát, ami nem talál bele utcáink összképébe, nem beszélve a múlt század végi módszeres faluképrombolásról.

 

 

Azért hoztuk létre a Folkát, hogy olyan alternatívákat nyújtsunk, amelyek megfelelnek a 21. század technológiai és kényelmi elvárásainak, de tiszteletben tartják településeink hagyományos hangulatát. Mintaterveink kerülik az imitációkat, de léptékükben és általános stílusvonásaikban tradicionálisnak nevezhetők, eközben szervesen ötvözik a megőrzött értékeket a kortárs építészet irányvonalaival. Szigorúan követtük a romániai építészek rendje által kibocsátott, tájegységekre lebontott tervezési útmutatókat, és az épületek energetikai hatékonyságát szabályozó európai uniós előírásokat.

P3_Cam10_dekor.jpg

MISSZIÓNK

Maradandót alkotunk

Nyugat-Európában már nagyon elterjedt, és Romániában is egyre nagyobb teret hódít a mintaterv és a készház fogalma. Nem kétséges, az emberek eddig is vásároltak, és ezután is vásárolni fognak kész terveket, megspórolva ezzel nemcsak tervezési időt, de pénzt is. Rövid internetes keresés után kilószám találhat mindenki mintaterveket, de hol vannak viszont azok a házak, amelyek kortársak, de ugyanakkor helyi értékeket képviselnek, akár szűkebb tájegységeken belül is? Léteznek jó kezdeményezések, de mégis hiányt érzünk, egy űrt, amelyet a Folkával szeretnénk betölteni.

A MINTATERVEK MÖGÖTT

Hosszas kutatás és elemzés előzte meg a Folkát

Mintaterveink hátterében sok megfigyelés és hosszas kutatás áll. Megpróbáltuk részekre bontani a hagyományos elemeket, megvizsgáltuk, hogy mi az, ami annyira meghatározó, hogy szinte kötelező megtartani, és mi az, amire ráfér egy kortárs frissítés. Megfigyeltük a leggyakoribb formákat, elrendezéseket, rengeteg ötlet, tervezés és variáció után pedig megszülettek a tervek, melyeket az oldalunkon megnézhetnek.

A “recept”, amelyhez eljutottunk végtelen változatban átalakítható. Ha önnek tetszik

a Folka szellemisége, de nem találta meg a számára tökéletes tervet, megegyezés alapján egyedi terv készítését vállaljuk. 

A kutatások alapjául szolgáló irodalom:

Huszka József: A székely ház, Kedvenc Kiadó, Székelyudvarhely, 2016

Furu Árpád: Táji tagolódás Erdély népi építészetében, Exit kiadó, Kolozsvár, 2017

Ordinul Arhitecților din România, Köllő Miklós: Ghid de arhitectură pentru încadrare în specificul local din mediul rural Zona Secuime

pexels-antoni-shkraba-production-8837511_edited.jpg

CSAPATUNKRÓL

Kik állnak a Folka mögött?

A Folka ötletgazdája és létrehozója Bokor Milán építész. Mióta az eszét tudja, építész szeretett volna lenni, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészet és Városrendezés karának végzőseként ez az álom valóra is vált. Az évek során több építészirodában szerzett tapasztalatát kollégáival együtt alapított vállalkozásában kamatoztatja tovább. A kezdetben design & build elveken működő cég először az ideiglenes és a mikroépítészet terén alkotott, majd fokozatosan tértek át nagyobb léptékű épületekre, de a tervek kiindulópontja mindig ugyanazokat az elveket követi: megfigyelni a kontextust, megállapítani az értékeket, beilleszteni az újat a kortárs építészet szellemében. A másik jelszavuk praktikusabb jellegű - kétszer mér, egyszer vág!

Milánt Gedő Zsolt, Bölöni Botond és Ambrus Ákos építészek, Magyar Károly Márton és Bokor Ábel mérnökök segítik, Bokor-Mitroi Sixtine munkája az arculat és a weboldal, Vass Andrea alkotta a látványterveket, a marketing pedig Karácsony László (Madic) feladata.

bottom of page