top of page

ÉLET EGY FOLKÁBAN

A hagyományos, de mégis modern életstílus.

A szülőktől és általános nevelésből összegereblyézett értékrendek meghatározzák a mai fiatal felnőtt erdélyiek mindennapjait. Kimondva, kimondatlanul is érződik egyfajta modernizációja a hagyományos tájegységeinket egykor lakó népcsoportoknak, akiknek a mindennapjaik a technológiának köszönhetően már nem teljesen az életfenntartásról szólnak, ahogy az őseink tették mezei munkával, állattartással.

A mostani inkább egy köztes állapot, ahol az Apple MacBook mellett megfér a bicska is a táskában.

Milyen az életvitele annak, aki egy Folkában él?

A karrier és szabadidő között lavírozó életstílust képvisel, alkalmazottként vagy vezetőként, vagy önmegvalósítás céljából saját start-up-ját fejlesztve. A karrier mellett érzi, hogy a szociális és természet iránti szükségletei feltöltésére is időt kell szánnia, amit a családjuk, baráti körük társaságában, különböző kirándulások, vagy kulturális eseményeken való részvétellel tölti ki. A hagyományok modern megéléséhez és a lendületes életmódhoz társ egy olyan otthon, mint amit a Folka nyújt. Kialakításának köszönhetően kevés időt kell a ház fenntartásával eltölteni, kialakított hűtés, fűtés rendszerei megfelelnek a modern kor igényeinek. A hagyományos és kortárs stílusjegyeket hordozó házak belső kialakítása újragondolásra került a régi paraszti házakhoz képest, amikben még nem kaptak helyet sem az amerikai konyhák, de a dolgozószobák és gardróbok sem. A modern székely szereti a természetet, nem csupán úgy, ahogy nagyapáink, hisz ő már túrázni, kabannázni, esetleg off-roadozni és enduro biciklizni is jár a hegyek csendjeibe burkolózva.

Kitchen Counter

Töltött káposzta az amerikai konyhában

A kortárs építészetben fontos szerepet játszik a helykihasználás, a modern eszközök felhasználása. Az amerikai konyha sokak kedvence, amely fejtörést is okoz ennek ellenére egy kelet-európai családnak. Mindenki szereti a töltött káposzta illatát, de mégse ildomos úgy vendégeket várni, hogy a ház központi részét átjárja az egész nap készülő ünnepi étel illata. A Folka típusházak tervezésénél próbáltunk ezeknek a kihívásoknak is eleget tenni, és lehetőséget kínálunk amerikai stílusú és hagyományos, leválasztott konyhára is. Ugyanez igaz bármelyik más lakrészre, ahol hasonló konfliktushelyzetek merülhetnek fel.

Slow living

Egyre népszerűbb a slow living fogalma a fiatalok és fiatal felnőttek körében is. Ez az életstílus próbálja ellensúlyozni a mániákus rohanást azzal, hogy egy látványosan lassabb életformát kövessenek mindazok, akik szeretnek helyi termékeket fogyasztani, helyben utazni, és a helyi kulturális életben részt venni. A modern erdélyi is szeret a veteményesében bíbelődni, lekvárt befőzni. Hívei vagyunk mi is ennek az értékteremtő életmódnak.  

Couple in Nature

A falusi környezet és a természettel való együttélés

A falvak és azok közül is az erdélyi falvak mind a mai napig kiemelkedően fontos szerepet játszanak az emberek és természet közti kapcsolat megőrzésében.

A mai napig hagyományos életet élő, állattartó és erdőjáró idősebb korosztály példamutatása és kultúrájának átadása kulcsfontosságú értékeink megőrzéséhez.

bottom of page